Често задавани въпроси

FAQs - Често задавани въпроси
Прочетете писмото внимателно и вижте от кого е изпратено. Ако сте съгласни със съществуването на задължението, заплатете го. Ако имате някакви въпроси – свържете се с колекторската агенция на посочения в писмото телефон.

Най-вероятно писмото е изпратено около датата на Вашето плащане и затова то не е отчетено. За всеки случай можете да се свържете с колекторската агенция, за да проверите дали сумата, която сте превели е отчетена от тях.

В случай, че нямате средства, с които да погасите задължението си, можете да се свържете с агенцията, която го събира, за да уговорите нов погасителен план, който да ви устройва.

По закон колекторската агенция трябва да е регистрирана като Администратор на лични данни към Комисията за защита на личните данни, така че служителите могат да поискат трите ви имена или ЕГН, за да удостоверят, че задължението е ваше. Това се прави и с цел защита на данните ви от злоупотреби.

Ако заплатите задължението си рано, можете да си спестите много разходи. Понякога разноските по съдебното дело могат да достигнат суми, по-големи от самото задължение.

В най-добрият случай, можете да се свържете с колекторската агенция и да ги уведомите, че получавате на адреса си писма за човек, който не живее там. Това може да ви коства малко усилия, но е най-бързият начин, адресът ви да бъде премахнат от списъците на длъжниците.

Цесията е договор, чрез който кредиторът по едно задължение, го продава на трето лице. След сключването на договора, купувачът на задължението има същите права върху дълга, които преди това е имал продавачът му.

Не, такава информация е търговска тайна и не може да се дава на длъжниците. Във всеки случай обаче, ако задължението е изкупено на цена, по-ниска от дължимото, това не означава, че дължимата сума намалява.

Това, че давностният срок на задължението ви е изтекъл не означава, че то престава да съществува. Напротив, кредиторът има право да иска погасяването му, дори и след изтичането този срок.

Ако задължението не е платено навреме, кредиторът може да прибегне до съдебни действия. Те обикновено отнемат доста време и пари. Към тях се прибавя и лихвата по задължението, както и различни такси и хонорари.

Държавната такса по образуване на делото е в размер 2-4% от размера на дълга, като минимумът е 25 лв., адвокатските хонорари варират според случая, но могат да достигнат до 650 лв. + процент от задължението при дългове над 10 000 лв. Към всички разходи се прибавят и разходи за телефонни обаждания, поща и др. В случай, че делото се обжалва, разноските се удвояват. Ако се стигне до съдебно изпълнение, се дължат и такси за съдия изпълнител, които варират в много широки граници.