Парите са важна и неизменна част от живота ни. Независимо дали разполагаме с много или малко пари, умението правилно да ги управляваме е ключово за качеството ни за живот. Ако не знаем как да се справяме с балансирането на приходи и разходи, има риск да задлъжнеем.


Защо е важно да имаме бюджет?


Важно е да умеем да си правим личен бюджет, дори когато парите идват от родителите ни. Това ще бъде основата, на която ще стъпим, когато изкарваме парите си сами и имаме повече разходи от ежедневния обяд в училище. Бюджетът днес означава по-добре да се справим с управлението на парите си, когато пораснем.


Когато родителите осигуряват парите ни и дори когато харчим за неразумни неща, последиците не са сериозни. Но да следим стриктно парите си е важно, защото ако не се научим да го правим, след 10 години можем да понесем по-сериозни последици. Защо? Защото ще имаме повече приходи, но и повече неотложни разходи, с които, ако не се справяме добре, рискуваме да задлъжнеем. И ако днес родителите ни ще покрият дълговете ни с цената на наказание, то когато сме големи, няма да има кой да плати дълга ни, а последиците са неизбежни.


Елементи на бюджета

Приходи
или откъде идват парите ми?
Разходи
или за какво са ми пари?
  • Фиксирани или постоянни са приходите, които получаваме днес от родителите си, а техен еквивалент, когато пораснем и започнем да работим, ще  бъде заплатата ни.
  • Допълнителни или „плаващи” от други източници като тези от другите ни роднини, например. Те варират като размер и не сме сигурни дали ще ги получим в рамките на месеца. Когато пораснем, еквивалент на парите от баба и дядо могат да бъдат тези от бонуси, например
  • Постоянните са тези, за които знаем, че със сигурност ще имаме през месеца като парите за обяд в училище, например. Редно е да сме ги пресметнали предварително и директно да ги извадим от постоянните си приходи.
  • Спонтанни са всички онези разходи, които правим, за да се сдобием с желан предмет като iPhone или слушалки.Важно е да знаем разликата между „искам” и „трябва”. Доброто планиране дава възможност, без лоши последици, понякога с търпение, да можете да си купите освен нещата, от които имате нужда, и нещата, за които мечтаете.


Имаме много разходи, за които родителите ни се грижат изцяло. Училищните такси, курсовете по език, спорт или изкуство, дрехите, учебните пособия, храната вкъщи – все пари, които ние потребяваме, но не влизат в личния ни бюджет, тъй като нашите родители ги плащат. Да не забравяме, че след време тези разходи ще станат наши лични.Планиране или как да харча?


Определяне на целта и възможните варианти
  • Балансиран бюджет – ако искаме да ни стигат парите и в края на месеца разходите ни да не надхвърлят приходите
  • Бюджет с излишък – ако искаме в края на месеца да имаме спестени пари
  • Дефицит – вариант, в който в края на месеца разходите надхвърлят приходите


Ами ако разходите са повече от приходите, т.е. имаме дефицит?

Това е форма на кредит – моментът, в който дължим пари някому. Днес това могат да бъдат родителите ни, след години наш приятел или финансираща институция като банка, например.Баланс и разчетОпитай сам


Изтегли приложения модел за личен бюджет и се опитай да планираш приходите и разходите си в следващите месеци.


Онлайн тест